tisdag 12 januari 2016

Johan Asplund försvann spårlöst i Sundsvall 1980

Ett försvinnande som aldrig har blivit uppklarat är Johan Asplunds försvinnande. Johan försvann i Sundsvall den 7 november 1980, vid åtta-tiden på morgonen från lägenheten i Bosvedjan där han bodde med sin mamma. Johan var elva år när han försvann.
   Misstankarna var starka redan från början mot mammans före detta sambo. Polis och åklagare gick inte vidare till åtal mot mannen, utan föräldrarna väckte enskilt åtal mot mannen med hjälp av advokat Pelle Svensson. 1985 dömdes mannen till två års frihetsberövande för olaga frihetsberövande.
   Föräldrarna och Svensson gick vidare och överklagade till Hovrätten och ville ha domen ändrad till mord. Detta ogillades och mannen frikändes helt i april 1986, alltså för trettio år sedan.

Åren gick och inga spår har än idag hittats efter vad som hände Johan.

Tretton år efter att Johan försvann, 1993, erkände Thomas Quick/Sture Bergwall att han mördat Johan. Då satt Quick/Bergwall på Säter mentalsjukhus och det var det första mordet han erkände som inte var preskriberat.
   I mars 2001 väcktes åtal mot Quick/Bergwall av åklagare Christer van der Kwast. Johans föräldrar med sitt målsägandebiträde Kerstin Koorti ansåg att han inte hade med Johans försvinnande att göra, men Quick/Bergwall dömdes som skyldig till mord på Johan i juni 2001.

7 november 2005, 25 år efter Johan Asplunds försvinnande, blev ett eventuellt mord på Johan preskriberat.

Hösten 2006 lämnade Johans föräldrar med Svensson in en inlaga till Justitiekansler Lambertz, där de syftade till att få till stånd en utredning om Quick/Bergwalls domar. Lambertz hävdade att alla domar var välgrundade och baserade på fakta.

Dock, 2009, tog Quick/Bergwall själv tillbaka sitt erkännande i Johan-fallet. Han fick resning 2012, och fallet prövades på nytt. Domstolen skickade den friande domen hem till honom i mars 2012. Då hade det gått 32 år sedan Johan försvann den där novembermorgonen 1980.

Det skrevs en bok ganska direkt efter den första rättegången, Fallet Johan av Göran Elwin. Det finns också mycket skrivet om och av Quick/Bergwall och referenser till det finns i min bok.
   I december 2105 kom en dokumentärserie på radio om Fallet Johan; http://blogg.mittmedia.se/ibrottetsspar/

Var hände Johan ? Två män har dömts för att ha fört bort honom och/eller mördat honom. Bägge männen har friats. Är någon av dem skyldig? Kommer det någonsin klargöras vad som hände?
/eva k.

2 kommentarer:

  1. Ja en av dem var skyldig. Och inte fan var det Quick.

    SvaraRadera
  2. Nej, Quick är den som är minst trolig som gärningsman, eller hur?!

    SvaraRadera