torsdag 9 februari 2017

The Springfield Three - tre försvann spårlöst 1992, del 2Då har det gått en vecka sedan jag skrev första delen om de tre kvinnorna som försvann spårlöst 1992 i Springfield, Missouri, USA. Har du haft tid att fundera över vad som kan ha hänt? Jag har fått ett par spännande kommentarer om vad de tror kan ha hänt, jag ska svara dem efter inlägget.

Tre kvinnor förvinner alltså spårlöst den 7 juni 1992. Det är Sherrill Levitt, 47 år, Suzanne Streeter, 19 år och Stacy McCall, 18 år. Sherrill var - eller är - mamma till Suzanne och Stacy är väninna till Suzanne.


1717 East Delmar Street i Springfield, från Google Map
Vad fick då polisen fram när de väl tog itu med efterspaningarna? Som det ofta sker vid försvinnanden finns det vittnesmål om att de försvunna setts efteråt och att kända våldsverkare funnits i närheten.

Den som misstankarna först föll på var Robert Craig Fox.

Robert Craig Cox, person of interest in the 1992 disappearance of the Springfield 3.
Robert Craig Fox
Fox hade suttit i fängelse i Florida, dödsdömt för mord på 19-åriga Sharon Zellers. Senare överklagades domen och han släpptes. Han arresterades igen i Kalifornien för en kidnappning som ägt rum 1985. Efter avtjänat straff återvände han till sin hemstad Springfield.
Janis McCall, Stacys mor, sa till journalister att hon visste att Cox hade arbetat med kabeldragning nära Sherrill´s hus vid tiden för försvinnandet.Cox lämnade Missouri och tog sig till Texas där polisen förhörde honom om en kidnappning i Plano, Texas. Han blev sedan arresterad och fängslad för rån i Texas.
Cox sa vid rättegång 1994 att han hade varit tillsammans med sin flickvän den 7 juni 1992 när kvinnorna försvann. Detta förnekades senare av flickvännen.
En reporter, Robert Keys, sa senare att Cox hade berättat för honom att han visste att kvinnorna blev mördade och begravda i Springfield och att de aldrig skulle hittas.
Cox är fortfarande i fängelse idag och släpps inte ut förrän tidigast 2025. Han har aldrig blivit officiellt anklagad för försvinnandena. Var han skyldig?

VanEn vittne sade sig ha sett en grön Dodge Van med en kvinna som såg ut som Suzanne vid ratten på dagen den 7 juni. Kvinnan såg rädd ut och hon hörde en mansröst. Hon rapporterade detta till polisen först flera dagar senare. En man sa sig ha sett en sådan bil på en snabbköpsparkering med en blond kvinna vid ratten. Polisen har dock inte kunnat knyta en sådan bil till försvinnandet.

En servitör på deras favoritrestaurang sade sig ha sett de tre kvinnorna, men det gick aldrig att klarlägga om det var före eller efter försvinnandet.

Det fanns vittnen som sade sig ha hört häftiga inbromsningar och skrik i ett område, Greene County, men trots många genomsökningar där har aldrig något hittats.

En oidentifierad man sågs i närheten av huset och det publicerades en fantomteckning av honom. Det gick aldrig att få fram vem det var och om han på något sätt hade med försvinnandet att göra.

En anonym man ringde till ett program, Americas Most Wanted´s i december 1992 och sa sig ha upplysningar om försvinnandet. Myndigheterna bedömde honom som trovärdig, men han hördes aldrig av igen.

2002 kom det ett tips som sa att en grön van hade synts i närheten av hemmet den kvällen kvinnorna försvann. Tipsaren sa att två män som hade arbetat för ett lokalt byggnadsföretag körde just en grön van. Han sa också att kvinnorna mördats och begravts på en farm i Webster County. Polisen sökte i två veckor, men hittade inget.

En kvinna, Kathee Baird, började då  en oberoende undersökning som ledde till ett parkeringsgarage som byggdes 1992 till Cox South Hospital. Sjukhuset ligger bara fem minuters väg från huset. Polischefen, Mark Webb, bekräftade sedan att polisen i Springfield hade fått ett tidigt tips som angav parkeringsgaraget, men att man inte hade fäst någon tilltro till tipset.
Baird kontaktade 2006 en expert på att söka efter kroppar under jorden, men fick inte respons för att genomföra undersökningen i garaget på grund av den stora kostnaden för det.
Cox South Hospital in Springfield, MO, was under construction at the time of the Springfield 3 disappearances.
Parkeringsgaraget vid Cox South Hospital

Vad hände då den där natten mellan den 6 och 7 juni? Nu har du fått bakgrundsfakta och har lite mer att fundera över. Vem eller vilka kom till huset? Är det ett försvinnande eller skulle det kunna vara två olika försvinnanden? Var finns de idag? Lever de? Lever någon av dem?
I år är det 25 år sedan de försvann. Kommer sanningen fram någon gång?

I nästa del, del 3, kommer jag att skriva ett scenario som jag tänker skulle kunna ha hänt. Om det är rätt - vem vet... /eva k.


Bildresultat för The Springfield Three


https://www.facebook.com/FIND-Springfields-Three-Missing-Women-137699479752173/

2 kommentarer: