tisdag 18 augusti 2015

Det fjärde försvinnandet i 29:e Juli och andra olösta försvinnanden

Ett spårlöst försvinnande som hände här i Öresund är ett av fallen i min bok.
Två seglare, Stefan Svensson, 18 år, och Thomas Bjerler, 17 år, försvann spårlöst i Öresund den 20 eller 21 juli 1966. Nästan exakt ett år efter att Hymme Lundquist och de tre männen i Dahlsjöfallet försvann.

De seglade ut från Hittarps hamn i Stefans lilla segelsnipa en varm sommardag den 20 juli 1966. De skulle segla över till den danska sidan, både för att handla öl och ost till sina föräldrar, och för att det var en vacker dag för att segla. Båda var vältränade, simmare och vana seglare.

De kom aldrig hem igen till Hittarp. De sågs i Ålsgärde för sista gången på eftermiddagen den 20 juli. På natten sågs med mycket stor säkerhet Lecta - Stefans segelsnipa - driva i marvatten långt ut på öppet hav.

Var blev de av? Drunknade de? Försvann de till annat land?

Så här tänker jag mig att det kan ha varit för fyrtionio år sedan - ett utdrag från min bok. /eva k.


Stefan och Thomas kommer cyklande ner till hamnen, stannar, hoppar av och lutar ordentligt cyklarna mot en sjöbodsvägg. Den blå smärtingbagen med  mässingsbeslag glänser som guld i solskenet när Thomas lossar den från pakethållaren och ställer ner den på marken.  Cyklarna låser de ordentligt och låter dem stå mot väggen.

   Snyggt och ledigt klädda i jeans och tröjor för en dag på havet, skrattar de och kivas med varandra när de gör i ordning Lecta för att segla ut. Vädret är perfekt, lagom bris och sol. Några tjejer i äldre tonåren som är på väg ner för att bada och sola, tittar beundrande på dem när de hissar seglet och kastar loss.
 
Från artikel i FIB-Aktuellt 1966.


På Flashback Forum/Försvunna personer finns en tråd om Seglarna som försvann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar