måndag 22 februari 2016

Det glömda försvinnandet i Sundsvall 1971 - Raine Svensson

Mentalskötaren Raine Svensson, 19 år, försvann från Sidsjöns mentalsjukhus i Sundsvall, torsdagen den 17 juni 1971.

Han lämnade arbetet vid lunchtid den 17 juni och återfanns aldrig. Däremot hittades hans tillhörigheter utspridda över sjukhusområdet, bl. a. hans plånbok. Raine hyrde ett rum på Sidsjöns mentalsjukhus område.

   Raine var uppväxt i Timrå och hade studerat i Umeå, men hoppade tydligen av studierna och började jobba på mentalsjukhuset i Sundsvall. På den tiden var det lätt att få extra jobb inom sjukvården och Sidsjöns mentalsjukhus var ett stort sjukhus med plats för över 900 patienter och därmed í stort behov av personal. Sjukhusen hjälpte ofta till att ordna bostad åt sina anställda. Kanske hade Raine tänkt sig ett sabbatsår för att sedan fortsätta studierna?

Thomas Quick/Sture Bergwall erkände ett antal mord under 1990-talet. Han blev dömd för åtta mord, som han nu är frikänd från. Men han erkände ett trettiotal. Raine var ett av de erkännandena. Thomas Quick/Sture Bergwall skrevs ut några veckor innan Raine försvann. Det här är alltså ett fall där det faktiskt har funnits en koppling mellan Quick/Bergwall och ett försvinnande. De två kan faktiskt ha träffats på sjukhuset.

Det finns uppgifter om att Raine var deprimerad när han försvann. Kanske var det därför han hoppade av skolan? Men, om han var deprimerad kanske han var ett lätt offer för någon som förstod sig på honom...

Självmord? Jag kan dåligt hur naturen ser ut kring Sidsjön, men det verkar som om där finns sjö/sjöar i närheten. Fast då borde kroppen ha flutit upp. Det är inte alltid det sker, det beror på djup, strömmar och hur botten ser ut.
Yngre män begår rätt ofta självmord genom hängning. Då borde kroppen ha hittats efter ett tag, även om det skett utomhus.

Och varför låg hans saker, inklusive plånboken, utspridda över området? Var han inblandad i ett slagsmål med någon? Som andra sådana här sjukhusområden såg ut, så är det stora områden, kanske var det lätt att gömma en kropp i en bergsskreva någon dag och sedan flytta den någon natt lite senare...

Raine dödförklarades den 30 november 1991. Då hade det gått över tjugo år sedan han försvann. Han skulle ha fyllt fyrtio år den 21 november samma år om han levde då.

Sidsjöns mentalsjukhus byggdes 1943 och lades ner 2001.

Så, vad hände egentligen vid lunchtid den 17:e juni 1971 på Sidsjöns mentalsjukhus? Var blev du av, Raine? /eva k.

Här är länk till Jan Jörnmarks sida om Sidsjön, på hans hemsida om Övergivna platser.
http://jornmark.se/places_photo.aspx?placeid=256&Photonumber=006&lang

Här är länk till en artikel om en film som gjordes om lobotomering som utfördes på Sidsjöns mentalsjukhus.
http://www.st.nu/kultur/sundsvallsfilm-om-lobotomi-visas-i-svt

2 kommentarer:

  1. Ett försvinnande som verkar vara helt bortglömt med tanke på andra senare försvinnanden i Sundsvall.

    SvaraRadera
  2. Ja, det känns så. Vilket faktiskt är märkligt med tanke på just Raines försvinnande är ett som skulle kunna kopplas ihop med Thomas Quick/Sture Bergwall.

    SvaraRadera