tisdag 29 mars 2016

Del 2/5 - den 16 april 1967, Sirkön, Åsnen, Småland

När Alvar, 13 år, söndagen den 16 april 1967, gick ut från sitt föräldrahem för att hämta ved i vedboden på uppmaning av sin mor, så var det ingen som kunde ana att han skulle försvinna spårlöst.

Under femton års tid, fram till november 1982, var det ingen som hittade något som helst spår efter Alvar.

Boningshuset och vedboden där Alvar försvann
När så Alvars kranium hittades på Lilla Klasön i sjön Åsnen, så blev inte mysteriet med Alvars försvinnande löst. Nej, snarare tvärtom. Frågetecknen kvarstod och blev inte färre, snarare fler.

Alvars kranium hittades alltså i november 1982 av tre jägare som var på Lilla Klasön för att jaga räv. Jägarna fann kraniet liggande på en bädd av höstlöv. Höstlöv som fallit under samma höst. Kraniet var beväxt med mossa och måste på något sätt ha hamnat på lövbädden ganska nyligen. Enligt polisen växte inte mossa på fyndplatsen.
   Hur hade kraniet hamnat där? Med hjälp av människa, djur eller fågel? Vad tänkte jägarna som fann det? Förstod de genast att det var ett människokranium? Letade de runt på ön för att se om de kunde hitta fler skelettdelar? Eller plockade de upp kraniet, markerade platsen med något - kanske en mössa - och tog sig till polisen så snart som möjligt?
   Jag undrar över hur de kunde se att det var ett kranium när det var överväxt med mossa? Skymtade något vitt fram... eller såg de formen, lyfte upp det och såg vad det var? Eller hade de hund med sig som markerade på något sätt?
   I närheten av fyndplatsen fanns också en "mindre murknad båt". Den hittades någon dag efter kraniet av polisen. Hade båten att göra med fyndet av Alvars kranium? Eller inte alls?

Oavsett hur - så är det oerhört märkligt att ett kranium hittas efter femton år, på en obebodd liten ö mitt i en jättestor insjö, och sedan kan identifieras som Alvar med hjälp av tandkort. Kraniet har en krosskada i bakhuvudet, men om skadan har tillkommit före eller efter att Alvar dog, vet vi inte.

Kraniet måste på något sätt ha legat skyddat, kanske nergrävt, i en skyddad bergsskreva eller i någon form av byggnad, kanske en jordkällare. Annars borde det inte ha gått att identifiera, tänker jag. Femton år är en lång tid att ligga helt oskyddad för väder och vind...

Om några dagar är det exakt 49 år sedan Alvar försvann från Sirkön som ligger i sjön Åsnen, i närheten av Växjö. Om han levt skulle han ha varit 62 år i år. Hur länge levde Alvar efter att han försvann den gråkalla söndagsmorgonen i mitten av april 1967? Det vet vi inte.

Alvars försvinnande var ett av de fall/mord som Thomas Quick/Sture Bergvall erkände. Idag finns väl knappast någon som ens tänker tanken att Quick/Bergvall på något sätt var inblandad i Alvars försvinnande. Det enda försvinnande där jag kan se en sammankoppling mellan Quick/Bergwall och den försvunne, är Reine Svenssons försvinnande 1971 - det glömda försvinnandet.
Åsnen är Smålands näst största sjö, efter Bolmen, och har en yta på 63,3 kvadratkilometer. Den ligger 138 meter över havet. Det finns många öar, fjordar och vikar vilket gör att Åsnen har en strandlinje på hela 740 km. Största djup är 14 meter och medeldjupet är på 3 meter.
2 kommentarer:

  1. Alvars pappa dog ganska ung i 1979, han var bara 52 eller 53 år. Hans mamma dog i 2016 i ålder av 91 år. Jag tänker det är intressant...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, tack. Du kanske vet hur det gick för hans syskon? Alvar hade ju en lillebror och en storebror. Det är väldigt lite nämnt om dem i texterna.

      Radera