lördag 1 oktober 2016

Vem minns Kjell Pettersson idag?

Tiden går fruktansvärt fort, och det känns som om det går fortare och fortare desto äldre jag blir. Och vad finns kvar... minnen kanske...

För 62 år sedan försvann Kjell Pettersson, 20 år. Han var född 20 november 1933. Han dog mellan den 31 juli och 15 november 1954.

Lördagen den 31 juli var Kjell hemma hos sina föräldrar utanför Vittsjö. Han hade permission från regementet i Kristianstad. Det var sista gången de såg honom. Samma natt eller dagen därpå försvann han, spårlöst och oförklarlig. Han passade också på att besöka en syster och hennes man i Vråkärr.

Vid halvfemtiden den  31 juli tog han avsked för att så småningom ta sig tillbaka till regementet i Kristianstad. Först begav han sig dock till Perstorp för att gå till Folkparken där. Flera lastbilschaufförer vittnade om att de hade givit honom lift i olika etapper sträckan Vittsjö - Perstorp.

Kjell skulle vara tillbaka på regementet klockan 00.30 den 1 augusti. Han tänkte lifta vilket han ofta gjorde. Folk var vänliga mot honom och brukade ge honom lift.

Vid midnatt strax utanför Folkparken i Perstorp träffade Kjell två bekanta tillsammans med sina flickvänner. Han sade då att det blivit sent och han måste så snabbt som möjligt ta sig till förläggningen i Kristianstad. Han trodde att det skulle bli svårt att få lift vid den här tiden. Han var då som vanligt och helt nykter.

De fyra såg hur Kjell försvann i mörkret längs vägen. Han gick på fel sida, vänster sida..... Det var det sista vittnena såg av honom. En bil stannade litet längre bort och tog upp någon. Men de kunde inte se om det var Kjell eller någon annan som också ville ha skjuts.

Den sista minnesbilden av Kjell är en mörk väg där han går och försvinner in i mörkret.
Källa; Året Runt, november, nr 42/1954.

Vad hände med Kjell Pettersson? Olycka, sjukdom, påkörd, mord?

Var det Kjell som kamraterna såg blev upplockad i den mörka sommarnatten? Eller gick han en bit, blev påkörd, inslängd i bagaget och dumpad ett par mil därifrån i Finja? Eller mördad och dumpad i skogen?

Men, Kjells kropp hittades efter tre månader. Det blev ändå ett avslut. Många försvunna hittas aldrig.
Vad som verkligen hände lär vi aldrig få veta... kanske någon vetat, kanske någon fortfarande har ett minne av Kjell som försvann en varm sommarkväll den sista juli 1954. /eva k.5 okt. 1954


15 nov. 1954

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar