lördag 26 november 2016

Viola Widegren - Leif G W Persson har inte alla rätt...

Efter att ha tittat på Veckans brott idag - hann inte i måndags - så är det vissa saker som Leif G W Persson säger som inte riktigt stämmer.


* Det finns ett utskrivet vittnesmål i polisutredningen med Violas lillasyster. Det är utförligt, maskinskrivet och stämmer överens med vad föräldrarna säger.


* Förtydligande kring dödförklaringen; Viola dödsdatum sattes till den 31 december 1958, (referens Dödsboken 1901-2013), 1970 ansöktes det om dödsförklaring.

* Jag menar att det utelämnas en viktig sak som finns i vittnesmålen. I programmet sägs att det skulle kunna vara fyra orsaker till försvinnandet; rymning, olycka, självmord, mord. Men, det diskuteras enbart pappan som skyldig till ett mord. Det kan vara någon annan också.

Det finns vittnesmål i utredningen som säger att en okänd man setts på gårdsplanen under kvällen. Det bodde en kvinna i närheten av Widegrens gård, hon hyrde ett torp. Den mannen kan på något sätt vara inblandad. Eller varit gift och haft en affär med kvinnan, och därför aldrig trädde fram. Man fick aldrig reda på vem han var.
Viola kan ha mött någon när hon sprang ut från huset. Kanske en bit uppåt vägen. Det fanns inte många bilar 1948, men en och annan fanns ändock.

Det kan också ha varit en kombination av olycka och dråp. Pappan kan ha sprungit efter Viola, de har bråkat och hon har fallit ner i Faxälven.

Viola försvann den 5 december 1948, det är nästan exakt 68 år sedan. Vad som hände kanske vi aldrig får veta. Drunknade hon, kommer aldrig något att hittas. OM hon blev nergrävd någonstans, så vet man aldrig om något hittas i framtiden...
/eva k.

http://www.svtplay.se/video/11211105/veckans-brott/veckans-brott-sasong-13-avsnitt-6

6 kommentarer:

 1. Pappan kan ha sprungit efter Viola, de har bråkat och hon har fallit ner i Faxälven. Det är vad jag också tror. När Viola varit borta en stund säger pappan: ”Jag går ut och ser vart hon tog vägen.” Sen kommer han in och säger att han inte sett henne. Senare övertygar han dem om att det är bäst att inte berätta om att han gått ut efter henne. ”Det kan så lätt bli missförstånd.” Jag tror inte att mamman och systern kunnat hålla tyst i alla år om de bevittnat mordet.
  Intressant att det fanns ett vittnesmål från flickan, det missade GW. Vet du om hon lever fortfarande?
  Jag tror inte Viola gick ner sig av misstag. Hon var uppvuxen vid älven och visste hur man skulle gå. Jag tror GW sa att det låg tunn is på älven med en vak på mitten.
  Jag har skickat min bok till honom, vore ju kul om han ville ta upp faller Bosse Jansson också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en diger polisutredning, och idag tänker jag att man säkert hade hanterat försvinnandet annorlunda. Det som också sades i programmet - och är anmärkningsvärt - är att föräldrarna inte anmälde försvinnandet förrän på onsdagen, Viola försvann på söndagen. Det är mycket märkligt. Styvmodern ringde till sjukhuset och frågade om Viola kommit dit, men det anmäldes till polisen först på onsdagen.
   Systern lever. Jag försökte få kontakt med henne, men det lyckades inte.
   Jag har funderat på om hon ändå kan ha gått ner i älven av misstag... kanske slog pappan hårdare än vad som framkommit, Viola kan ha varit omtöcknad - lätt hjärnskakning kanske? och gått helt galet och hamnat i vaken. Drunknat och hamnat under isen, det går på ett par minuter. Sedan drar strömmen ner henne under isen och vidare ut i älven. Det är enorma vattenmassor som är i rörelse.
   Tänk om vi hade kunnat få veta vad som egentligen hände den 5 december 1948 - på måndag är det exakt 68 år sedan Viola försvann i den mörka och kalla decemberkvällen...

   Hoppas verkligen att de tar upp Bosse Janssons försvinnande! Kan varmt rekommendera din bok till de som ännu inte läst den - gör det! En perfekt julklapp dessutom.
   /eva k.

   Radera
 2. Är det inte, tvärtom, konstigt att de polisanmälde redan på onsdagen? Vid den här tiden ringde man inte till varandra varje dag. Viola sprang hemifrån i vredesmod, föräldrarna trodde att hon fått lift in till stan. Det hade ju inte varit märkligt om hon hållit sig borta åtminstone en vecka utan att höra av sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast jag är ändå tveksam... hon hade inga pengar med sig till bussen, inga ytterkläder, det var kallt och det började snöa dagen efter, om jag minns rätt. Dessutom var Carl Widegren ute och letade flera gånger efter henne enligt vittnesmål, så de var ju oroliga.
   Men, visst anmälde man helt annorlunda förr. Se på Ove Perssons försvinnande, han anmäldes försvunnen först efter nästan tre veckor. Inga mobiltelefoner, inte uppkopplad, det var annorlunda.

   Radera
 3. Vi vet inte ens om hon kom ut från huset. Bortsett från föräldrarna var det ingen som såg henne sedan hon gått IN i huset.

  SvaraRadera
 4. Så sant. Jag har läst hela utredningen, den är otroligt gedigen, men jag tror att idag hade man hanterat det annorlunda, både föräldrarnas vittnesmål, men framför allt systerns.

  SvaraRadera