söndag 28 augusti 2016

Charles Zelmanovits - ett tragiskt försvinnande

Bildresultat för charles zelmanovits

Vad hände Charles den kalla novembernatten 1976? Mord, smitningsolycka eller olyckshändelse?

Hösten 1993 hittas alltså kvarlevorna efter Charles i ett skogsområde i Piteå, cirka 6 km från hans hem. Charles Zelmanovits var femton år när han försvann i Piteå 13 november 1976. Han hade varit på klassfest och på hemvägen kommit ifrån sina kompisar. Det var en kall kväll med minusgrader och Charles var klädd för en festkväll i jeans och jacka.

Det letades aktivt efter honom med skallgångskedjor, men inga spår av Charles hittades förrän efter sjutton år. Den 19 september 1993 hittade en jägare ett kranium övertäckt av mossa. Sedan fann man också största delen av skelettet och en jacka. Det kunde sedan fastställas med säkerhet att det var Charles kvarlevor man funnit. Det kunde också slås fast att kroppen inte varit nedgrävd.

Värt att nämna är att här finns likheter med Alvars försvinnande. Hans kranium hittades också överväxt med mossa.

Thomas Quick/Sture Bergwall tog på sig skulden för  Charles försvinnande. Han dömdes för mord på Charles 1994 och frikändes 31 juli 2013. Att han blev dömd för mordet på Charles är - som allt annat när det gäller Quick/Bergwall - fascinerande. Allt byggde på hans egna erkännanden och det fanns ingen bevisning.

Vad hände med Charles? Jag tror - men vet naturligtvis inte - att han kan ha gått ut i skogen och frusit ihjäl. Det gicks skallgångskedjor, men vi vet hur otroligt svårt det är att hitta en kropp. Idag finns Missing People Sweden, men här var det polisen som genomförde sökningarna.

Jag tänker på Bengt Jönsson som försvann vid Mölle utanför Höganäs för 1½ år sedan. Man visste att han hade gått av bussen där, man fann ett glasögonfodral och ett chokladpapper, men inte ett spår av honom förutom det. Polisen sökte i veckor och Missing People sökte i omgångar. Planen var att de skulle söka igen i juli i år. När de rekognoscerade för det markerade en av hundarna och kroppen hittades i snårskog. Bengt hittades 17 juli 2016, alltså 1½ år efter han försvann. Identiteten är fastställd.

Läs mer här; http://www.hd.se/2016-07-04/kvarlevor-hittade-i-molle-befaras-vara-forsvunne-bengt-jonsson  Som du ser på bilden från HD är det inte särskilt långt från bebyggelsen, men ingen hittade honom.


Vi tror att det är lätt att hitta människor som försvunnit i skog och mark. Egentligen är det mer fascinerande att kvarlevor kan hittas så långt efter... att inte allt har försvunnit och är borta.
Men, värt att fundera över; det skrivs i artiklar om ett iögonfallande skärp som Charles skulle haft på sig när han försvann. Det hittades aldrig. Var finns det idag? Har ett djur dragit iväg med skärpet? Eller har någon det hos sig...

Om du vill läsa mer om Charles försvinnande rekommenderar jag varmt ett besök här; Mysterium 24
/eva k.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar