torsdag 2 februari 2017

The Springfield Three - tre försvann spårlöst 1992

Som du ser i kommentaren har jag fått förslaget att skriva om ett mycket fascinerande försvinnande som skedde i Missouri, USA, 1992. Missouri är en delstat i Mellanvästern i USA och Springfield - där försvinnandet skedde - är den fjärde största staden i delstaten med cirka 157 000 invånare. (2009)

Den 7 juni 1992 försvinner alltså tre kvinnor fullständigt spårlöst. Det var Sherrill Levitt, 47 år, Suzanne Streeter, 19 år och Stacy McCall, 18 år. Sherrill var - eller är - mamma till Suzanne och Stacy väninna till Suzanne.Det vi vet är följande;
Sherrill och Suzanne bodde tillsammans på 1717 East Delmar Street i Springfield tillsammans med sin Yorkshire-terrier Cinnamon. Sherrill hade skilt sig från sin andre make 1989 och förhållandet mellan de två var tydligen inte så bra.

Den 6 juni slutade Suzanne skolan och hade planer på att tillbringa natten på ett hotell tillsammans med sin väninna Stacy. Den tidiga kvällen tillbringade hon hemma och åt middag med sin mor. Tydligen ändrades sedan planerna och väninnorna bestämde sig för att stanna hos en annan god vän i stället för hotellet. De planerna ändrades om igen och kvart över två på natten mellan den 6 och 7 juni kom Suzanne och Stacy tillbaka hem till East Delmar Street.

Kvart över 11 på kvällen vet vi att Sherrill ringde till en vän. Hon var då i full färd med att måla om en byrå. Allt verkade lugnt och det fanns tecken på att något var fel i samtalet med vännen.
Kvart över 2 kommer då Suzanne och Stacy tillbaka till huset för att sova. Det hade varit fullt hos vännen och de hade bestämt sig för att köra hem till Suzanne. De körde i varsin bil.
Dagen efter hade de bestämt med vänner att träffas i en närliggande park.

Ingen av grannarna hörde något misstänkt under natten, varken från huset eller omgivningen.
Efter det att bilarna anlände till Delmar Street är det ingen som sett eller hört av de tre kvinnorna igen.

Gatubild från Delmer Street.
Den 7 juni söker en väninna till Suzanne och Stacy dem upprepade gånger, hon ringer och besöker huset. Stacys familj anmäler försvinnandet på kvällen den 7 juni.

Hur var det då i huset? De tre bilarna stod parkerade utanför huset. Sherrill hade legat i sin säng, sovit eller läst - glasögonen fanns vid sängen och en bok låg upp och ner vid sängen. Hade hon blivit störd i läsandet?
Cinnamon, terriern, fanns kvar i huset.
Alla personliga tillhörigheter var orörda, TV:n stod på. Ytterlampan hade gått sönder. Sherrill och Suzanne rökte och deras cigaretter var kvar. Alla tres plånböcker var kvar i huset. Persiennerna i Suzannes rum var isärdragna, som om någon tittat ut.

Polisen tog först inte försvinnandet på allvar utan satte en lapp på ytterdörren och bad att de skulle sätta sig i kontakt med polisen när de kom hem.

Vad hände natten mellan den 6 och 7 juni på 1717 East Delmar Street? Lever de? Dog de samma natt? Sågs de verkligen efteråt?
Jag tänker att jag fortsätter med del två om några dagar och tills dess - fundera på vad som hände... Vad tror du? /eva k.

Så här ser de tre ut om de lever om man justerar för åldern.

10 kommentarer:

 1. Otroligt intressant. Vad hände egentligen med de försvunna kvinnorna? Jag tror att de blev bortförda under tvång och att de sedan mördades. Alldeles efteråt eller en kort tid därefter.

  Ser fram emot att få läsa den andra delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, det är verkligen ett märkligt försvinnande. Troligt är ju att de är mördade, och kanske då också i närheten till platsen där de försvann.

   Radera
 2. Någon från festen som tjejerna besökte kanske har följt efter dom hem. Någon som var påtänd av droger eller på jakt efter droger.
  Kanske någon eller några killar på festen bestämde sig för att besöka tjejerna i deras hem. Dom kanske tänkte ha sex men så uppstod "problem" när tjejerna inte ville och dessutom inte var ensam hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan kanske vara så. Men, om de var påtända, tror du inte att det borde ha hörts mer väsen, varit stökigare och mer sönderslaget? Och kanske är det tveksamt om några som är påtända skulle klara av att forsla bort tre kroppar utan att lämna ett enda spår?

   Radera
 3. Hur kan man vara säker på att flickorna kom hem till huset just klockan 2:15 på natten? Jag tror nyckeln till försvinnandet ligger i planerna som tjejerna hade för kvällen (d.v.s. var de skulle tillbringa natten) eftersom detta ändrades fram och tillbaka. Det låter som att de skulle träffa någon men att det var lite krångel kring detta av någon anledning. De skulle sova på hotell, det reagerade jag på, varför sover två tjejer på hotell? Skulle de festa och/eller träffa någon/några killar? Prostituerade de sig? Hade de ett lesbiskt förhållande? Något måste hänt på småtimmarna när tjejerna kom hem och tumult har uppstått utanför huset, en lampa gick ju sönder och någon har kikat ut genom persiennerna. Att TV:n står på kan bero på att mamman hållt sig vaken tills flickorna var hemma, men något kan ha hänt precis efter att de kommit hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att någon granne har hört eller sett att bilarna kom och parkerade vid huset.
   Hotellet kanske var för att fira skolavslutningen? Tonåringar har en viss tendens att ändra planer stup i kvarten - det behöver inte vara något konstigt, men det kan vara som du säger, absolut.
   Något har hänt på småtimmarna, men tror du att det varit tumult utanför huset? Borde inte grannarna ha hört det? Kan lampan ha slagits sönder med vilje för att det skulle vara mörkt när de kom hem?
   Tror som du - något hände direkt när de kom hem...

   Radera
  2. Tidsschema den 6-7 juni 1992.

   Den 6 juni 4.00 PM. Examensdags.
   Den 6 juni 10.00 PM. Stacy ringer till sin mamma Janis.
   Den 6 juni 10.30 PM. Suzie ringer till sin mamma Sherrill.
   Den 6 juni 11.15 PM. Sherrill ringer till en väninna.
   Den 7 juni 2.15 AM. Suzie och Stacy lämnar Janelle Kirbys bostad.
   Den 7 juni 9.00 AM. Janelle Kirby vaknar.
   Den 7 juni. Någon gång under dagen efter kl. 9.00 AM kör Janelle Kirby och hennes pojkvän till adressen 1700 East Delmar Street.
   Den 7 juni. Någon gång under dagen efter att Janelle och pojkvännen varit där ankommer Janis McCall till denna adress. Detta är första gången som Mrs McCall är i familjens hus.
   Den 7 juni. Sent denna söndagskväll anmäler Janis McCall sin dotter försvunnen.
   Den 8 juni. Någon gång under denna måndagsmorgon ankommer polisen.

   Radera
  3. Enligt Janelle Kirby lämnade Suzie Streeter och Stacy McCall hennes bostad ca 2.15 AM. Meningen var att de hade tänkt övernatta där men eftersom det var trångt där med alla släktingar till Janelle Kirby beslöt de att köra hem till Suzie Streeter.

   Att dottern skulle komma hem mitt i natten kan inte hennes mamma Sherrill ha vetat om eftersom de inte hade haft kontakt med varandra efter kl. 10.30 PM den 6 juni.

   Radera
  4. Du är verkligen insatt - tack för tidssammanställningen!
   Nej, det var inga samtal som vi vet om efter halv elva på kvällen, men de kan ha diskuterat innan de åkte, att de kanske skulle komma hem på natten.
   Och ofta är det så att föräldrar väntar på att deras tonåringar ska komma hem.
   Men, tänk om det var två separata försvinnanden? Leif GW Persson säger "hata slumpen" men faktum är att han också har fel emellanåt...

   Radera
  5. Nej dessa tre kvinnor försvann tillsammans och är inte två separata försvinnanden.

   På uppfarten till fastigheten 1717 Delmar St. ser man deras bilar parkerade. Först Suzies och alldeles bakom hennes bil Stacys.

   Dessutom befann sig flickornas kläder kvarlämnade i huset. Det verkar som om åtminstone Stacy har försvunnit i endast en t-shirt/undertröja.

   Suzie kan ev. ha ringt modern efter kl. 10.30 PM den 6 juni och sagt att hon och Stacy skulle komma men är inte troligt. Detta har inte framkommit någonstans att ett sådant samtal skall ha blivit gjort. Ifrån Janelle Kirbys bostad hade åtminstone inte ett sådant samtal blivit gjort.

   Hur vanliga var mobiler 1992? Kan Suzie och Stacy ha haft sådana? Även här har det aldrig någonsin framkommit att de skulle ha haft en eller flera mobiler.

   Radera