söndag 1 maj 2016

Alvar Larsson försvann 1967 - vad hände? Del 4/5

Alvars försvinnande i april 1967 är inte ett spårlöst försvinnande i den bemärkelsen att inget spår någonsin har hittats.
Alvars kranium hittades på Lilla Klasön i sjön Åsnen  i november 1982 av tre rävjägare som var ute på jakt. Kraniet låg på en bädd av höstlöv, var överväxt med mossa och måste på något sätt ha förts dit av något eller någon. Så vitt jag har kunnat efterforska hittades aldrig någon mer skelettdel av Alvar.

Vad hände då egentligen med Alvar den där kalla och gråa aprildagen 1967? Jag kan tänka mig ett antal olika scenarion - mer eller mindre troliga.

* Drunkning - en olycka
Alvar kunde inte simma. I närheten av kraniet hittades en murken eka. Han kan ha tagit ekan, rott ut en bit - han kanske såg något som flöt i vattnet och ville hämta det  - och något har hänt som gjort att han inte kunde ro tillbaka. Båten flöt iväg och Alvar dog genom drunkning eller kom aldrig i från Lilla Klasön där han hittades 1982. Han kanske slog i huvudet, kröp in i något skyddat ställe, kanske en granvälta och dog där. Sedan drogs kraniet fram av ett djur, kanske en räv.

Det som talar emot detta är att det var intensiva sökningar efter honom. Alvar, eller ekan borde ha setts, men Åsnen är en mycket stor sjö med enorma mängder vatten. Ekan borde rimligen ha saknats om den var familjens. Det var helikopterspaningar, skallgångar och det söktes någon vecka efter att han försvann.

* Bortförd och mördad
Det förekom teorier om att någon skulle ha fört bort honom och mördat honom. Det kom in ett tips 1978  om att han skulle finnas i en grav i Munkarp, Höörs kommun. Graven öppnades upp men där fanns inget som tydde på att Alvars kropp skulle ha varit där.

HÖÖR (TT) Gravöppningen i Munkarp utanför Höör visade att där inte fanns något pojklik i en familjegrav på kyrkogården. Därmed förblir 13-årige Alvar Larssons försvinnande från sitt hem på Sirkön för tio år sedan tills vidare olöst.
En 80-årig kvinna kontaktade för ca ett år sedan Eslövspolisen och berättade att en numera avliden släkting till henne sagt att han tagit livet av en pojke i tioårsåldern. Sedan skulle han ha förvarat kroppen i en sommarstuga i två år och lagt ner liket i graven i Munkarp 1969 innan en släkting till honom begravdes där. Mannen berättade aldrig vem det skulle varit som han tog livet av. Men efter undersökningar kom polisen fram till att den ende som kunde passa in i tiden var 13-årige Alvar Larsson från Sirkön väster om Tingsryd. Pojken lämnade hemmet 16 april 1967 för att gå till vedboden. Han återkom aldrig. Vi har varit skeptiska mot historien hela tiden, säger länsåklagare Lennart Eliasson i Malmö. Men jag begärde hos tingsrätten i Eslöv att få öppna graven för att få slut på all ryktesspridning. Nu gör vi inte mer åt saken.
Källa:
TT 19 januari 1978

Sirkön var en glest bebodd ö, men där fanns vägar och bilar kan inte ha varit helt ovanligt. Det tar ett ögonblick att plocka upp en person och på tio minuter är du minst fem kilometer därifrån. Det som talar emot det är att vedkorgen stod utanför vedboden. Men, samma som ovan, Alvar kan ha sett något, gått iväg för att kolla vad det var och blivit upplockad i en bil.


* Dråp/olyckshändelse
Pappan var misstänkt för att ha haft med Alvars försvinnande att göra. Kanske ett bråk eller liknande, där Alvar ramlat och slagit sig så illa att han dog av en huvudskada. Kraniet hade en skada i bakhuvudet, men det gick inte att avgöra om den var tillkommen före eller efter döden. Likaså fanns senare tankar om att den äldre brodern hade med försvinnandet att göra. Efter vad som går att få fram, var det enbart moderns vittnesmål som fanns på att Alvar faktiskt var synlig på söndagsmorgonen. Ingen annan såg honom. Men, klarar man att ljuga på det sättet för att skydda någon? Kanske... jag vet inte.

Jag vet inte vad som hände Alvar. Kanske det ändå är det första scenariot som är det troligaste. Men, om det är så, borde man inte ha hittat resten av kroppen om de två öarna, Lilla Klasön och Stora Klasön genomsöktes ordentligt 1982...

Idag vilar Alvars kranium i en grav på kyrkogården i Urshult där han skulle ha konfirmerats. På hans gravsten står det "En gång får allting ro"
/eva k.

6 kommentarer:

 1. Vad jag har kunnat förstå var familjenseka inte försvunnen. OM Alvar tog en eka och rodde ut i sjön så måste det ha varit en annan eka. Med tanke på att ekorna fortfarande användes ganska mycket vid denna tid borde någon ha saknat sin eka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det står inget om att ekan var försvunnen. Det kan den ju ändock ha varit, jag har inte haft tillgång till polisutredningen.
   Men, du har absolut rätt i att om Alvar tog en eka och själv rodde ut, så måste den ha saknats.

   Radera
  2. Det är inte så troligt att någon med mord i sinnet skulle köra till avlägsna Sirkö för att leta efter ett offer på måfå. Vid ett motvilligt bortförande borde Alvar ha ropat på hjälp eller kämpat emot - han var ändå 14 år gammal och inget litet barn. Hans plötsliga och spårlösa försvinnande lutar åt att någon för Alvar bekant person har lockat med honom från hemmet, det kan t.o.m. ha skett på cykel vilket ju inte är något som hörs eller lämnar några direkta spår. Jag är övertygad om att personen som vet hur Alvar dog ska sökas i kretsen av familj eller bekanta till honom. Mest troligt är väl även denne avliden idag också.

   Radera
  3. Så kan det säkert vara, Stefan. Det är nog också så att förhören med syskonen hade skötts annorlunda idag. Det kan ha varit ett bråk med storebror, någon som Alvar kände som kom på cykel eller lurade med honom i båten.
   Nej, det enda vi vet med säkerhet är att Alvar är död.
   /eva k.

   Radera
 2. I början av november 1982 för snart 40 år sedan så var 2 jägare ute på jakt på Harö och i samband med jakten hittade jägarna ett kranium och jägarna tog kontakt med polisen i Älmhult som fastslog att kraniet tillhörde Alvar Larsson med hjälp av tandkort som man begärde ut från Landstinget i Kronobergs län eller från den tandläkarmottagning som Alvar var på.
  Det som förbryllar var att man upptäckte ett stort hål på baksidan av kraniet, Kan hålet på kraniets baksida tyda på att någon som antingen stod och lurpassade i vedboden eller lurat iväg Alvar till en plats en bit från bostaden och sen mördat honom med ett kraftigt slag i bakhuvudet med ett hårt föremål och sen kan den som har slagit ihjäl Alvar transporterat kroppen ner till stranden med en bil och sen transporterat kroppen från Sirkön till Harö med båt .

  Alvarfallet är fortfarande ouppklarad efter 55 år för det var söndag den 16 april 1967 för 55 år sedan som Alvar Larsson som var 13 år försvann spårlöst när han skulle hämta in ved ifrån vedboden och alvars föräldrar slog larm till polisen i Älmhult när inte Alvar dök upp, Hette gården Mjölknabben där Alvar Larsson och hans föräldrar bodde på? För även när jag bara var knappt 4 år så minns jag att man rapporterade om försvinnandet på Smålandsnyheterna på radion som det hette på den tiden innan man bytte namn till Länsnyheterna i slutet av 1970-talet och försvinnandet publicerades i Smålandstidningen och andra dagstidningar för polisen och hemvärnet fick rekvirera en helikopter från Stockholm som skulle sättas in i sökandet efter den försvunna Alvar Larsson. Finkammade polisen och hemvärnet stora delar av Sirkön?

  Har det kommit fram olika teorier om var som har hänt Alvar Larsson?

  SvaraRadera
 3. Sannolikt sprang han på nån i vedskulet. Som tryckte.

  SvaraRadera