onsdag 19 juni 2019

Kenneth försvann fullständigt spårlöst 1975


Kenneth Hermansson, 17 år, försvinner fullständigt spårlöst natten mellan den 22 och 23 januari 1975. Vad hände den blåsiga och mörka januarinatten för drygt fyrtiofyra år sedan?

Onsdag kväll, 22 januari, 1975, sitter Kenneth och spelar skivor tillsammans med en kompis. Kenneth bor i Hjälteby, Tjörn med sina föräldrar och bröder. De båda kompisarna har roligt ihop, tippar och fyller i tipskuponger. 
När kompisen går hem vid 21-tiden,  påminner Kenneth honom om att han inte skull glömma skolbussen dagen efter. Allt verkar vara som vanligt. 

Dagen efter går hans far upp vid kvart i sex och kokar kaffe. Vid klockan sex går han in på Kenneths rum för att väcka honom. Sängen är tom. 

Kvar i rummet finns Kenneths pyjamas och en plånbok som innehåller 200 kronor. 

Den här natten var det dåligt väder ute, blåsigt och kallt. Huset låg mellan 500-1000 meter från havet, men inte i direkt anslutning till havet. Det fanns också en liten bäck i närheten. Familjen letade överallt efter Kenneth. Polisen blev inkopplad, skallgångskedjor organiserades av fotbollsklubben, sommarhusen letades igenom. Inte ett spår efter Kenneth. 


Kenneth var en lugn och sansad kille vars stora intresse var fotboll. Han spelade i IFK Valla och på torsdagen skulle han hjälpa till med att stå i kiosken på fotbollsklubben. Han var tydligen lite skoltrött och hade sagt att han ville sluta skolan. Det hade varit ett gräl med pappan och föräldrarna ville inte höra talas om att han skulle hoppa av gymnasiet. 

Det finns inga andra uppgifter om att det skulle varit bråk med någon, eller att han känt sig hotad, varit i bråk med någon eller haft självmordstankar. 

Mamman hade pratat med Kennet på kvällen den 22 januari, vid 23-tiden. Det borde varit ungefär vid den tid han gick till sängs, tänker jag. 
De kläder som Kenneth troligen hade på sig vid försvinnandet var en träningsoverall. Ytterkläder och nycklar var kvar i huset. Vad han hade för skor framkommer inte. Hans moped var kvar. Allt i huset var som vanligt, inget sönderslaget eller öppna fönster eller dörrar.

Så, Kenneth måste ha försvunnit mellan klockan 23 och 06. I en av texterna sägs att en granne sett ljus i Kenneths fönster under natten. 

Överallt letade man efter honom men Kenneth var som uppslukad av jorden. Skallgångskedjor organiserades, alla sommarhus letades igenom och i varenda bergsskreva söktes det efter Kenneths kropp. Bäcken genomsöktes och man letade på stränderna. Man fann inte minsta spår efter honom.

Familjen sökte efter honom i Göteborg, delade ut lappar och frågade om han hade setts. Ingen hade sett Kenneth.
________

Vad händer den blåsiga och kalla natten i januari 1975? 

Jag har så svårt att se någon enkel förklaring till Kenneths försvinnande. Jag har svårt att se någon förklaring över huvud taget. 

- Bråket med pappan? Rymt hemifrån? Självmord? Havet eller Tjörnbron? Gått i sömnen och förolyckats? Olyckshändelse? Dråp? Mord? 

Bråk, olycka eller dråp i hemmet? Det borde ha funnits spår av det. Någon i familjen borde ha hört det? Var är kroppen?

Rymt hemifrån? I en träningsoverall, ev. utan skor, utan pengar? Hans moped var kvar. Efterforskningar gjordes senare utomlands, men utan resultat. 

Självmord? Vi vet inte hur mycket familjen bråkade, men det är svårt att se att en lugn och stabil kille som Kenneth begår självmord för ett familjegräl. Det som skulle kunna tyda på självmord är just att alla pengar var kvar, han hade bara en träningsoverall på sig och att lyset varit tänt på förnatten i Kenneths rum. Var är då kroppen? 

Gått i sömnen? Förolyckats? Kan vara en förklaring. Men, jag tänker att Kenneth borde ha vaknat av kylan ganska snart. Hade han trillat, fått en huvudskada och blivit medvetslös, borde kroppen ha hittats. Däremot skulle det förklara att han bara tagit på sig en träningsoverall och inte "vanliga" kläder. 

Det är snart fyrtiofem år sedan Kenneth försvann. Var finns han nu? Vad tror du?

Kenneth dödförklarades 2015. Om han hade levt/lever så hade han blivit/är Kenneth sextioett år i år. /eva k.

4 kommentarer:

 1. Försvann Kenneth naken eller i underkläderna och barfota eller i strumplästen?

  SvaraRadera
 2. Troligen hade han en röd träningsoverall på sig, men jag har inte kunnat få fram vad för slags skor han hade på sig.
  Det verkar inte som om han hade några ytterkläder på sig.
  /eva k.

  SvaraRadera
 3. Hej Eva, på Flashback finns en lång tråd om Kenneth. I den har Kenneths storebror svarat, där kan du få svar på några av dina funderingar.

  https://www.flashback.org/t2535280p3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ska gå in och läsa.
   /eva k.

   Radera