onsdag 13 september 2017

Kris och Lisanne - sista delen

Två månader efter att Kris och Lisanne försvunnit, i augusti 2014, hittades alltså Lisannes ryggsäck med tillhörigheter inuti, och sedan en sko med henne fot kvar inuti. Därefter hittades också ben som DNA-testades och visade sig tillhöra Kris.
Bild från The Daily Beast. Här ser man hur oerhört svår terrängen är. 

Ett stort antal nödsamtal hade ringts, det första redan vid halv fem den 1 april, samma dag de försvann. Inget av samtalen hade kopplats fram. Den 11 april gjordes det allra sista försöket att ringa från Kris Iphone.

Men, i kameran fanns en bildsvit om 90 bilder, mer eller mindre mörka, tagna under natten den 8 april. Just den natten vi att det var ett regnoväder över djungeln. Kameran hade tagit bilder under tre timmar, mellan klockan 1 och 4, alltså i genomsnitt en bild varannan minut.
På några av bilderna ser man stenbumlingar, vattendrag och raviner.
Vem tog fotona? På en bild ser man bakhuvudet på Kris. Man kan ana att det är blod i håret. Tog Lisanne alla korten? Här var bägge vid liv.

På en bild syns en liten spegel samt strimlor av papper, kanske ett försök att på något sätt göra en nödsignal. På ett foto ser man kvistar med brandgula plastbitar, som står på en sten.  Var det ett sätt att försöka markera var man var? Gick de i cirklar? Använde de kameran som en ficklampa för att bitvis försöka orientera sig?

Bildresultat för lisanne kris
De orange plastbitarna, bilden som togs natten den 8 april.

Ingen har lyckats förklara bilderna. Antagligen får de aldrig någon förklaring.

De båda har troligen gått vilse redan under eftermiddagen den 1 april. Det första nödsamtalet var vid halv fem samma dag. Fotona är tagna den 8 april och det sista försöket med Iphonen var den 11 april. Sedan har allt lagts i ryggsäcken.

Lokala guider har identifierat platsen där bilden på plastbitarna är tagen. Det är vid en hängbro vid Rio Culebra, flera timmars svår vandring från Mirador. Det måste ha varit fruktansvärda dagar och nätter.

Kanske var det så att Kris var skadad här, inte orkade längre och att Lisanne fortsatte ensam i flera dagar efter det? Lisannes fot var skadad, det kunde man se. Hade hon fallit nerför en ravin? Hade båda fallit? När skedde det i så fall? Den 8:e april?

I djungeln är det extremt hög luftfuktighet, vilket gör att man svettas enormt. Det kan ha varit fler regnskurar än natten den 8 april som gett vatten, men någon proviant hade de inte med sig. Kanske lite choklad och någon frukt...

Varför gav de sig ut i djungeln ensamma? För att de var unga, vältränade och starka? Det var vackert väder och en fantastisk dag att vandra på? Överskattade de sina krafter? Det är så oerhört lätt att gå vilse, det går fort att bli både hungrig och trött. Varför vände de inte tillbaka när de var vid Mirador, eller efter att den sista bilden på Kris tagits vid vattendraget?

Ett fruktansvärt tragiskt försvinnande. /eva k.

Nieuwe resten niet van Kris of Lisanne

2 kommentarer:

 1. Förutom det vackra vädret då begav sig iväg så var nog flera andra faktorer som spelade in.

  Förutom att de var unga och starka så invaggade deras mobiler dem i en falsk säkerhet. Dessutom hade de i början med sig hunden Blue.

  Ja, det måste verkligen ha varit fruktansvärda dagar och nätter för dem innan de dukade under.

  Verkligen ett mycket tragiskt försvinnande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut ätt mobiler kan ge en falsk säkerhet. Det är inte alltid täckning...

   Radera