tisdag 5 september 2017

Lisanne och Kris försvann 2014 i djungeln - vad hände?


Bildresultat för lisanne kris
Kris och Lisanne

Lisanne Froon, 22 år gammal och Kris Kremers, 21 år, var våren 2014 i Panama. De två var från Holland och hade just avslutat sina universitetsstudier och hade sparat pengar för att kunna vara en period i Panama. De kom till Boquete i Panama i slutet av mars 2014. Tanken var att arbeta som volontärer och samtidigt plugga spanska. 
De fick tid över innan de skulle börja och bestämde sig för att göra dagsturer med guide i nationalparken och molnskogen. 
Lederna är svåra för nybörjare och guide rekommenderas. 

Förmiddagen den 1 april, en tisdag, bestämde de sig för att göra en dagstur. Utan guide och utan att berätta vart de skulle. Med sig hade de sin värdfamiljs hund Blue, som följde dem på vägen. 
På kvällen kom Blue ensam tillbaka. Och ingen vet vad som hände Lisanne och Kris efter att de lämnade sin värdfamilj på förmiddagen. 

Den vandringsled de valde är mindre känd, och kallas El Pianista. Den går i tät djungel och genom brant terräng. När man vandrat några timmar, så slutar leden vid en utsiktspunkt, Mirador. Där kan man vid bra väder se ända bort över Stilla Havet och Karibiska Havet. Nu finns en varningsskylt här som säger att stigen slutar här. 
Det är egentligen inte sant, för stigen fortsätter. Men när Kris och Lisanne vandrade här fanns inte skylten. 
Troligen fortsatte de två nerför den branta stigen och rätt in i ren djungel. Det tar tolv timmar i tuff terräng att ta sig till den första bebyggelsen. Fortsätter man sedan vandra i flera dagar så når man Costa Rica. Och för att klara det krävs också rätt utrustning och vatten. 

Tjejerna var klädda för en lätt dagstur, shorts, linne och kängor. Mobiltelefon, vattenflaska och lite pengar. Det blir gärna en falsk trygghet med mobiltelefon, eller hur? Känslan av att alltid kunna nå omvärlden och nås, gör att man gärna tror att det alltid fungerar... i djungeln gör det inte det. 

Klockan två den dagen tog Lisanne en bild av Kris, stående vid en liten flodbädd.
Halv fem ringde de det första nödsamtalet.
Som aldrig gick fram.

Bildresultat för lisanne kris
Den sista bilden av Kris. 

Vad hände de två? 
Jag fortsätter berättelsen i del två om någon dag. /eva k.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar