söndag 9 juli 2017

Bennys försvinnande - del 4

En varm och skön sommarkväll i juli är det svårt att tänka mörker, kyla och snö i Söderhamn natten mellan den 11:e och 12:e juli 1976... men, så var det för Benny den natten.

Det finns fler vittnesmål i polisrapporten.

1976-12-15
Detta är R.E.s vittnesmål natten mellan lördagen den 11 december och söndagen den 12 december.

På kvällen lördagen den 11 december 1976 hade E arbetat som taxichaufför. I vanliga fall var han försäkringstjänsteman.
Han hade någon gång vid midnatt tagit upp tre ynglingar i centrala Söderhamn. De beställde körning till Fridsbacka i Norrala. E startade mot Fridsbacka och under körningen dit hörde han på polisradion att polisen letade efter en man, som uppträtt konstigt vid en fastighet i Vågbro och att mannen skull ha från den nämnda fastigheten i riktning mot Shell i Vågbro.

Framkommen till bilfirman Vågbro Bil fick E se en  yngling, som gick på vägens högra sida i E:s färdriktning och i riktning mot Forsbacka. E lade märke till att ynglingen vinglade något och att det framgick att han var påverkad. E funderade på om det kunde vara den yngling som polisen hade letat i Vågbro och som skulle ha uppehållit sig vid Shell, men tänkte att ynglingen i så fall var för långt bort från det aktuella området.

E körde sedan till Fridsbacka och lämnade av sina passagerare, och kör efter uppskattningsvis tre minuter tillbaka i riktning mot Söderhamn. Sedan han kört förbi Forsbacka-kiosken och befann sig ungefär mitt emellan denna och kurvan vid Nyhem i Norrala, mötte han samma yngling som han sett tidigare. Ynglingen hade samma vinglande uppträdande och gick i fortfarande på vägens vänstra sida och i riktning mot Forsbacka-kiosken. E tittade nu noggrant på ynglingen och förstod att det ändock var den yngling som polisen tidigare hade letat och då han samtidigt hör att en polisbil uppgivit sig vara i Borg i Norrala, svängde E framkommen till Vågbro norrut längs gamla riksväg 13 för att försöka få kontakt med den polisbilen.

Just som E passerade nedfarten vid Pripps gamla depå, så han en civil bil som svängde ner mot Vågbro. Engman uppfattade inte att detta var en polisbil utan körde till Borg och förstod då att det ev var den bil han såg svänga ner till Vågbro som var polisbilen och E vände därför tillbaka mot Söderhamn.

Framkommen till Vågbro-kiosken mötte han där en vit och svart polisbil av märket Saab 99, vilken hanlyckades stanna och meddela sina iakttagelser. Kört därefter hörde E på polisradion att den civila polisbilen, som han mötte tidigare, och andra polisbilar begivit sig ut mot Forsbacka för att försöka få tag i den yngling som E iakttagit. Den tid som förflöt mellan de E andra gången iakttagit ynglingen och till det att han lyckades stoppa den svart/vita polisbilen vid Vågbro-kiosken, uppger han till cirka tio minuter.

E uppger nu att han icke kan minnas huruvida  han iakttog något annat fordon mellan Vågbro och Fridsbacka. Däremot uppger sig E vara ganska säker på att han icke iakttagit andra gångtrafikanter än den nämnda ynglingen.
I efterhand har E sett bild av den försvunne ynglingen Forsgren i tidningen och E har därvid styrkts i sin uppfattning om att det var Forsgren som gick på vägen. E uppger, att han är till hundra procent säker på det var Forsgren han iakttog.
Något därutöver har E icke att tillägga.

Söderhamn som ovan.
L.P.
Kra**************************************

1976-12-15
Fru G:s vittnesmål natten mellan den 11-12 december 1976

På kvällen lördagen den 11 december 1976 hade fru G tillsammans med sin make L varit hos en broder till fru G i Söderhamn och hälsat på. Ungefär vid midnatt hade lämnat bostaden och åkt ner på staden. De hade vid en korvkiosk inhandlat korv, som de ätit i bilen. Sedan hade de begivit sig mot bostaden i Forsbacka.

Då makarna hade cirka 300 meter kvar till kiosken i Forsbacka hade de på vägbanan framför bilen sett en yngling som gick på vägens vänstra sida. Av mannens uppträdande fick fru G uppfattningen. att han var påverkad, enär han vinglade en del. Mannen var okänd för dem och båda hade givetvis undrat vem den okände var.

Fru G uppger att klockan vid denna iakttagelse torde ha varit cirka 00,45 söndagen den 12 december 1976. Fru G uppger att mannen varit iklädd midjekort brun eller svart jacka samt blå jeans., eventuellt kan han ha haft en skjorta, som var öppen i halsen.

Under färden hem såg de endast ett fordon och det var en taxibil. Den var blå till färgen. Några andra gående personer hade vare sig hon eller maken lagt märke till.

Söderhamn som ovan.
L.P.
kra

*********************************************

1976-12-22
Gjorda iakttagelser i samband med Benny Forsgrens försvinnande
A. K. butiksföreståndare

Lördagkvällen hade A tillbringat i sitt föräldrahem i Forsbacka, Söderhamn. A hade åsett ett TV-program som hade räckt till klockan varit cirka 00,30 på natten. En stund därefter - möjligen 00,45 -01,00 - hade han i sin personbil begivit sig mot Söderhamn.
Då han kört Skolvägen från föräldrahemmet och kommit fram till korsningen med Forsbacka-vägen, där han skulle svänga höger mot Vågbro-Söderhamn, hade han då strålkastarskenet svepte över det obevuxna områden mellan vägen och arder-skogen mot Forsbacka-ån fått se en yngling som stapplade fram utanför vägen. Ynglingen hade befunnit sig c:a 10-15 meter utanför vägen i det obevuxna området mot ån. Ynglingen hade haft svårt att hålla balansen samt "flaxat" med armarna.

Detta hade A tagit som ett tecken på att ynglingen var berusad och A hade skrattat till för sig själv och tänkt hur tokigt det kunde bli då man drack för mycket. Ynglingen hade under det strålkastarskenet svepte över honom hunnit ta ett par steg framåt och gångriktningen hade varit utåt Forsbacka. Tillfrågad uppger A att ynglingen icke ramlat under tiden A iakttagit honom  men gången varit "vinglig" och "flaxig". Snö hade täckt marken där ynglingen uppehöll sig med hade icke varit något djupt snötäcke.

I strålkastarskenet hade A kunnat se att ynglingen var iklädd en mörkbrun eller svart midjejacka samt blå eller mörka byxor. Under jackan (i halsöppningen) hade A skymtat en röd-rutig skjorta. Ynglingen hade varit barhuvad och haft halvlångt mörkt hår. A hade även tyckt sig märka att ynglingen hade lågskor av mörk färg.

A uppger att han under den fortsatta färden in mot Söderhamn icke mötte någon polisbil eller taxibil. A hade först på måndag-kväll (13 december) då han pratat på telefon med sin moder i Forsbacka fått veta att en yngling kommit bort i områden. Han hade då satt sina iakttagelser betr. den berusade ynglingen i samband med försvinnandet.
S.E.
krinsp.

*******************************

Jag tänker att det var Benny som de tre vittnena såg. Klädseln stämmer, tiderna stämmer hyfsat och alla tre kunde ganska så detaljerat beskriva honom.

Det verkar också som om Benny var rejält påverkad. Här bör han ju varit utomhus ungefär en timme, eller hur? Och han verkar inte ha nyktrat till, snarare tvärtom.

Fundera över det sista vittnesmålet: "över det obevuxna områden mellan vägen och arder-skogen mot Forsbacka-ån fått se en yngling som stapplade fram utanför vägen. Ynglingen hade befunnit sig c:a 10-15 meter utanför vägen i det obevuxna området mot ån."

Ramlade han i ån och drunknade? Eller hamnade han någon helt annanstans och frös ihjäl?

Jag gjorde en mycket enkel karta från Hitta.se och utgick från Lötgränd där festen startade. Upp till "resmål 1" är det 6 kilometer. I normal promenadtakt tar du dig 3-5 km på 30 minuter. Här var det mörkt, lite snöigt, kallt och Benny var rejält påverkad. Till Forsbacka är det ungefär 2 km. Nu vet vi inte vilka omvägar han tagit för det har då tagit en timme att komma dit.
Men, vad jag vill visa med kartan är att man kan komma väldigt långt på ett par timmar. Det är också mycket vatten runt omkring och det är nästan så att du kommer ut till helt öppet vatten inom en radie på 6 kilometer.
/eva k.

10 kommentarer:

 1. Du skrev:

  "Fundera över det sista vittnesmålet: "över det obevuxna områden mellan vägen och arder-skogen mot Forsbacka-ån fått se en yngling som stapplade fram utanför vägen. Ynglingen hade befunnit sig c:a 10-15 meter utanför vägen i det obevuxna området mot ån."

  Det är ett märkligt beteende. Att stappla "flaxande" fram 10-15 meter utanför vägen. Varför gjorde han detta? Utgår då ifrån att detta var Benny.

  Kanske hade han naturbehov att uträtta? Kanske kände han sig så pass berusad att han var rädd för att bli påkörd av någon bilist?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du har rätt, han var troligen nödig och vek av från vägen mot ån.
   Han verkar ju ha följt vägen tidigare, trots bilar, så rädd var han nog inte. Berusning brukar inte yttra sig i rädsla...

   Radera
 2. Nyhem i Norrala är inte samma som Norrala kyrkby uppe vid "resmål 1" utan det ligger nära Vågbro och Forsbacka. "Allt" detta, även Vågbro, räknas till Norrala och har den postadressen pga gamla kommungränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det är nackdelen när man skriver om ett försvinnande där jag inte har någon som helst lokalkännedom, utan får förlita mig på kartor.

   Radera
 3. Uppgifter om Benny har kommit i trakterna av Forsbacka.

  http://se.avstand.org/s%C3%B6derhamn/forsbacka%2861.316101%2c17.088579%29

  Sträckan från Söderhamn till Forsbacka är 2 km. Kanske ett annat avstånd från Vågbro?

  2 km går man på ca 10 minuter normalt men skulle tro att samt det tog längre tid för honom. Berusad, det var mörkt ute, gick 10-15 meter utanför vägen och det var snö på marken även om det inte var mycket.

  Den sista gången som han verkar ha synts var i skogen mot Forsbacka-ån. Personens gångriktning var mot Forsbacka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är jättesvårt att uppskatta hur långt man kan gå när man är berusad. Särskilt som han verkar ha "flaxat" och "vinglat" kraftigt. Vi vet inte heller hur halt det har varit. Benny hade lågskor, och det kan ha varit jättejobbigt att halka runt i snöhalka.

   Radera
 4. Jag undrar: Vet man med säkerhet att han var berusad ?
  Eller kan han ha t.ex. tagit droger/mediciner mot psykiska besvär (eller inte tagit sistnämnda)? Jag har svårt att förklara varför, men någonting känns inte rätt i beskrivningen "berusat tillstånd".

  I "normala berusningstillstånd" brukar väl tillståndet inte förvärras om inte personer intar mera alkohol ?
  Förutsatt att han inte drack mera (räknat sedan han lämnade festen) och har varit ute på vift i en timme så bör/borde det "underliga beteendet" (t.ex. flaxandet med armarna, vinglandet m.m.) avtaga snarare än bli mera livligt beroende på berusning.

  En berusad person blir ju inte "mer berusad" av att inte dricka - snarare tvärt om. Kan det ha funnits något annat (preparat ?) han kan ha förtärt (knark ?).
  Jag tänker mig (erfarenhetsmässigt som sjuksköterskestudent) att sådant som upptages i magen (via tarmsystemet) kan ge effekter på nervsystemet/beteenden, först efter en stund (så länge det tar för respektive preparat att nå ut i blodbanan).
  Droger kan också ge upphov till sådant beteende som beskrevs tidigare, bl.a. "försök att bryta staketplankor" eller "flaxande armar"...inte kunna svara på tilltal, förvirrat beteende "ta fel på bostads dörr" etc.

  Om han uppträdde "mindre påverkad" vid dom tidigare iakttagelserna, kan han ha uppträtt "mera påverkat" vid senare skede om han var drogad.
  Själv är jag född på 80-talets senare hälft & har ingen koll på "vilket knark" & "drogpreparat" som var vanligast i Sverige vid tiden för hans försvinnande. Men en drogad person (med sänkt verklighetsuppfattning) kommer garanterat att ha problem att simma/drunknat om han trillat i vatten (även fullt friska/vakna/alerta personer har väl svårt att simma under ovan nämnda omständighter/påklädda & i kyla utomhus).

  Utöver droger finns det en rad olika sjukdomstillstånd som skulle kunna orsaka liknande beteenden, allt från PTSD till bipolära syndrom, schizofreni eller ångestattacker. Men vanligtvis brukar man "veta om" att man har den problematiken om man har den, och det är sällsynt att det uppstår ur tomma intet på en fest. Är det något känt om hans eventuella sjukdomstillstånd ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I polisutredningen framkommer inget om att Benny skulle haft psykiska besvär, inte heller att droger har förekommit. Ingen medicinering nämns.
   MEN, om det förekom droger på festen, t ex LSD, som förekom på 70-talet, så låg det ju inte i någons intresse att tala om det för polisen. Sen är det inte säkert - OM det var så -att man förstod konsekvenserna.
   Jag håller med dig, just det här med "flaxande gång" - låter som om det skulle vara något annat än "bara" alkohol. Men, vi vet inte heller, om han kanske hade en flaska i innerfickan och ökade på berusningen efter hand.
   Klädseln var inte heller vinteranpassad, en nerkylning går fort, och när man ser på kartan så är där mycket vatten och stora skogs/naturområden.
   Och, precis som du säger, nerkylning i vatten går oerhört snabbt. Man räknar med att efter ett par minuter i nollgradigt vatten, så kan du inte själv ta dig upp.
   Så, det troligaste är nog att Benny på något sätt hamnat i vatten, hamnat i strömt vatten, eller under is och färdats med strömmen - eller - ha gått långt iväg, blivit trött, lagt sig, somnat och frusit ihjäl.
   Kanske, någon, någon gång, hittar ett spår efter vad som hände Benny den där kalla natten i december 1976.

   Radera
 5. Intressant blogg men såklart tragiska fall, det där att aldrig få ett svar måste vara hemskt för vänner och anhöriga. En grej jag tänkte på: både i texten och i någon kommentar talas om hur fort människor går, normal rask promenadtakt är 10 minuter/km. En tränad tjugoåring springer kanske en mil i femminuters tempo men den här killen stapplade i terräng så rimlig fart är nog över tjugo minuter/km.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Nej, det är svårt att avgöra hur långt Benny verkligen kom den kalla och snöiga natten. Det som jag funderar på är hur svårt det faktiskt är att genomsöka terräng. Det är så stora ytor i skogsterrängen och vatten genererar oerhörda ytor.
   Att hitta något spår efter Benny idag är svårt att tro. Men, vi vet inte. Kanske något kommer fram som visar vad som verkligen hände...

   Radera