söndag 9 juli 2017

Bennys försvinnande - del 5 och avslutning

Hur sökte man då efter Benny?

Sammanfattning 1983-01-14  (alltså sju år efter att Benny försvann)

13 dec 1976 företogs skallgång av ett 70-tal personer bl a från F 15 i de aktuella områdena
Flygspaning företogs samma dag.

17 dec 1976 företogs dykning av grodmän från landsvägsbron över Lötån i Vågbro till mynningen där den mynnar ut i Söderhamnsfjärden

****

1977-04-25 företogs undersökning i en brunn

1977-04-29 företogs efterforskning efter stränderna i Lötån och Söderhamnsfjärden

1977-06-03 företogs förnyad efterspaning i Lötån och Söderhamnsfjärden med hjälp av Kustbevakningsbåten TV 104 från Umeå med bl a två grodmän. Lötån och fjärden var nu helt isfria.

Utöver vad som här har redovisats har ett stor antal tips bearbetats, radioklubbar, orienterare och arbetskamrater har spanat i de aktuella omgivningarna. Båtägare har spanat vid stränderna samt har
F 15 helikopterförare varit observanta vid sina flygningar.
Spaningarna har icke givit något resultat. Inget har framkommit som tyder på att ett brott skulle föreligga.

Söderhamn som ovan
E.Y.
krkom

**************************************

Benny Forsgren dödförklarades den 30 april 1988.

**************************************

Vad hände Benny? Jag tror att polisen var rätt så övertygad om att han hade drunknat. Om han drunknade, så kan kroppen ha flutit långt iväg under isen. Eller fastnat någonstans. Det står inget om hur långt skallgången sträckte sig, men, som sagt, man kan komma långt på ett par timmar.

Låg det ett brott bakom? Nej, det är jag övertygad om att det inte gjorde. Tomas Quick/Sture Bergwall tog på sig skulden för försvinnandet, men det var det väl ingen som riktigt trodde på.

Frivilligt försvinnande? Nej.

Olycka? Ja, jag tror det. Antingen drunkning eller också gått iväg längre än man trott, somnat och frusit ihjäl. OM man idag skulle hitta kvarlevor, skulle det gå att identifiera på tänderna - det saknades en flisa på en framtand - och om kanske halsbandet fanns kvar...

Det finns en tragisk parallell - Charles Zelmanovitz - som försvann samma år som Benny, den 13 november 1976. Han påträffades sjutton år senare, den 23 september 1993, i ett skogsområde som låg bara ungefär en halvmil från skoldansen där han varit på kvällen. Detta var ett mord som Quick fälldes för, men sedan friades från. Troligen frös han ihjäl i den kalla natten.

Vad tror du hände med Benny?
/eva k.
11 kommentarer:

 1. Jag misstänker att orsaken till försvinnandet skedde p. g. a. en olycka. Han hamnade i vatten och drunknade och därefter kan strömmar ha fört kroppen långt ut till havs.

  Frivilligt försvinnande kan det knappast ha varit frågan om. Möjligheten finns förstås att ett brott låg bakom men verkar inte troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan absolut vara så. Där är mycket vatten runt omkring där han försvann.

   Radera
 2. Det finns en hel del detaljer som inte nämns...som gör att jag misstänker mord/dråp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant det du skriver.

   Skulle du kunna nämna någon detalj som inte omnämns?

   Radera
  2. Det finns en tråd på Flashback som tar upp försvinnandet där andra teorier nämns. Jag har inte tagit upp det, för det finns inget i utredningen som tyder på det. Teorin är att polisen på något sätt skulle vara inblandad i försvinnandet. Och visst, vad vi vet är det ingen vet egentligen vad som hände...

   Radera
  3. Jag har tagit upp det som står i utredningen, så vitt jag kan se har jag inte missat något. Det som kan vara anmärkningsvärt är att två poliser på något sätt är med i utredningen som "inblandade", dels var festen hos en polisfamilj, dels var det hos en polis som Benny bankade på altandörren hos vid midnatt.

   Radera
  4. Ingen kan förstås säga med säkerhet vad som kan ha hänt. Utgår man ifrån vad som har framkommit hittills så är en olycka i samband med berusning det som ligger närmast till hands.

   I tråden om Benny Forsgrens försvinnande tas en del andra teorier upp.

   Radera
 3. Hej! Vore väldigt glad om jag fick utredningen mailad till mig. Skulle det vara möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag kan skanna första sidan och skicka till dig, sedan kan du själv beställa den via Landsarkivet i Härnösand.

   Radera
  2. Gärna! Vore väldigt snällt om du kunde skicka hela på något sätt. Men första sidan blir också bra. Tack!

   Radera