söndag 29 november 2020

Michael Rockefeller - ett fascinerande försvinnande 1961, del 1


Michael Rockefeller försvann den 18 november 1961. Försvinnandet i sig är mycket märkligt och sorgligt. Men, det som verkligen får mig att fundera över vad som hände är det fotografi som publicerades 1969. 

Så, låt oss börja från början. 

Michael















Michael Clark Rockefeller och hans tvillingsyster Mary föddes den 18 maj 1938. Han var - tillsammans med Mary - fjärde och femte barnet till föräldrarna Nelson och Mary Todhunter Rockefeller. Hans farfar var John Rockefeller. 

Släkten Rockefeller är och var, en av Amerikas absolut rikaste familjer. Bara namnet Rockefeller ger mig en stark association till pengar och makt.  Rikedomarna har byggts upp av industri - framför allt olja - politisk makt och av bankirer. Förmögenheten byggdes upp av John D. Rockefeller och hans bror William, redan i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. 
I familjen fanns alltså fem barn, tre söner och två döttrar.

Michael överst till höger, cirka 1960

Han studerade på The Buckley School i New York och Pillips Exeter Academy i New Hampshire. Sin examen tog Michael i Harvard University i historia och ekonomi. Han var också en duktig brottare. 
1960 gjorde han sex månaders militärtjänst. Därefter deltog han i en expedition med Harvards universitet för att studera Dani-stammen i västra nederländska Nya Guinea. 
Michael och en vän lämnade expeditionen under en period för att studera Asmat-stammen som lever i södra Nya Guinea. 
Michael åkte sedan tillbaka till USA, men återvände för att studera just Asmat-stammen, deras kultur och deras träsnideri. Vad jag kan förstå var han mycket intresserad av antropologi och särskilt av Asmats kultur, sedvänjor och träsniderier. 
_________

Jag tänker att vi behöver förstå lite av landet Nya Guinea och Asmat-stammen för att kunna fundera över vad som kan ha hänt Michael.





Nya Guinea är världens största ö, norr om Australien. Ön har en area på 785 000 km2. Öns västra del tillhör Indonesien och den östra delen utgörs av Papua Nya Guinea.  Ön började befolkas för 50 000 år sedan. Havsnivån var betydligt lägre då. Båtar har alltid varit det transportmedel som använts, där finns inga vägar. För 20 000 år sedan inleddes handel med obsidian med andra ögrupper. Slipade yxor har hittats, daterade 8000 år f. Kr. Samtidigt infördes tamsvin från Asien och man börjar odla sötpotatis. Vattenreglering förekommer ungefär tusen år senare. 

1527 landsteg portugisen Jorge de Menezes på ön. 1606 kartlades sundet mellan Nya Guinea och Australien. I början av 1600-talet kartlade holländarna delar av kusterna. 
1828 tog Holland befälet över västra delen. Nordöstra delen ockuperades av Tyskland 1884. Samtidigt lade Storbritannien beslag på de sydöstra delarna. 
Från 1906 förvaltades den brittiska delen tillsammans med Australien och hette då Papua. 1914 tog Australien över Tysklands del. 1921 fick Australien i uppdrag av Nationernas Förbund att styra ön. Först 1975 blev detta område självständigt med namnet Papua Nya Guinea. 
Indonesien blev självständigt 1949 och gjorde då anspråk på den holländska halvan av ön. 1962 överlämnades området till FN för att undvika en invasion av Indonesien. 1963 blev västra Nya Guinea en indonesisk provins. 


På 1960-talet var detta alltså vildmark. Inga vägar, inga färdmedel förutom båtar. Ingen kommunikation i form av radio eller tv. Inga skriftspråk. Många av stammarna hade aldrig sett vita män, många var huvudjägare och kannibaler. Nu går det kryssningsbåtar dit, turister kommer och det är helt annorlunda. När Michael Rockefeller var där, så var det vildmark och kannibaler. /eva k. 

Människoskalle, Smithsonian

 















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar