söndag 18 juni 2017

Benny Forsgren, 19 år, försvann 12 december 1976


Benny skulle ha fyllt sextio år i år. Var blev han av?

Ett mycket fascinerade försvinnande är Bennys försvinnande i december 1976. Han bodde i Söderhamn och försvann spårlöst natten till den 12 december. Han skulle fylla tjugo år i februari året därpå.

Jag har ägnat några veckor åt att försöka fundera över vad som hände Benny. Jag har den kompletta polisutredningen och kommer i några inlägg framöver i veckan att försöka återskapa vad som hände natten mellan den 11 och 12 december 1976.

/eva k.

9 kommentarer:

  1. Det kommer att bli en intressant läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett mycket fascinerande försvinnande.

      Radera
  2. Svar
    1. Är det något du vill berätta mer om?

      Radera
    2. Det förstår jag att du var. Fullt naturligt att känna så.

      Har du något att berätta om Bennys försvinnande och/eller hur han var som person?

      Radera
  3. Det är väl Benny Forsberg, som Thomas Quick använder initialen B för i sin bok "Kvarblivelse." (1998)? Där skriver han (TQ) att han läst artikeln i DalaDemokraten med intervjun med Bennys pappa och hur han (TQ) kämpar med sina minnen för att komma till något beslut om han ska berätta eller inte för Bennys far om vad som hände.

    TQ skrev 1994 brev till en kvinna i Uppsala och berättade för henne om sin vånda om att bestämma sig för om det skulle vara till någon nytta eller glädje för Bennys far att få visshet om vad som hänt sonen. Särskilt som det innebär så stor plåga för TQ att berätta. Det skulle bli ytterligare plåga uppå den plåga som Benny genomlevt och som TQ själv plågats av hela sitt liv. TQ för en diskussion om sina personliga lidanden och sitt tvång att genom att ta andras liv införliva dessas liv i sig själv. Inte en helt rak röd tråd i logik, men även ett nästan obegripligt svar är bättre än inget svar alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar.
      Ja, det är verkligen svårt att veta vad Thomas Quick/Sture Bergwall egentligen menar och vad han egentligen har gjort...
      /eva k.

      Radera
    2. Psykologen Cajsa Lindholm har gjort en jämförande studie av Quicks anteckningar utgivna i "Kvarblivelse." och Janne Matssons "Gåtan Thomas Quick". Med stöd av psykologisk teori och erfarenhet riktar Lindholm fokus på vad som ändå kan göras begripligt. Hennes bok har titeln "I denna kusliga tomhet". Den är väl värd att läsa mtp hur många brott Quick tog "ansvar för" och bara för att begripa något av varför han gjorde det. Lindholms bok handlar inte direkt om försvunna personer utan mer om hur Quick tänkte och talade då han berättade om sina olika gärningar. Han ändrade sig visserligen senare, men det är en annan historia.

      Radera
    3. Tack för boktipset, Agneta! Det blir bra helgläsning för mig.
      Ja, det är fascinerande med Quick/Bergwall...
      /eva k.

      Radera