söndag 25 juni 2017

Bennys försvinnande, del 2

Polisutredningen är troligen gallrad, det är en väldigt prydlig och välskriven utredning.

Den 16 december 1976 finns följande vittnesmål:

Söndagen den 12 december 1976 omkring kl 00.15 befann sig undertecknad i bostadsfastigheten Bergvägen 18 i Norrala. I fastigheten var alla ljus släckta.
Nämnda klockslag var det någon som bankade rätt så kraftigt på fastighetens altandörr, som är belägen på fastighetens nordvästra sida. Undertecknad, som sov, steg upp och fann då utanför dörren en ung okänd yngling i 18-20-års åldern.
Ynglingen var mörkhårig och såg välvårdad ut samt var iklädd en mörk jacka.
Undertecknad försökte samtala med ynglingen under uppskattningsvis 2-3 min:s tid och bl.a. ställdes frågor om vem ynglingen var och likaså av vilken anledning han knackat på dörren. Ynglingen svarade endast med ett ord, nämligen namnet Forsgren. Genom hans enda detta svar framkom ej direkt om ynglingen hette Forsgren eller om ynglingen möjligen sökte någon i fastigheten med namnet Forsgren.

Sedan dessa uppskattningsvis 3 min. förflutit hoppade ynglingen över altanräcket och halvsprang fram till staketet mot vägen, där han försökte slita loss några staketspjälor från planket. Detta misslyckades han med varefter han gick Bergvägen direkt i sydlig riktning mot Shell Bensinstation. Efter ca uppskattningsvis 200 m närmare bestämt intill korsningen med Vågbrovägen där en B.J. är boende, svängde ynglingen till vänster från min fastighet sett ner mot den Idrottsplan som finnes mellan Bergvägen - Djupviksvägen.

När ynglingen gick visade han tecken på berusning, även om berusningen ej var av hög grad. Ynglingen skrek och tjoade samt viftade armarna när han gick efter Bergvägen.

Sedan  ynglingen lämnat min fastighet kontaktades polisen i Söderhamn, som kom till platsen efter endast uppskattningsvis 2-3 min. varefter undertecknad tillsammans med två radiobilar upptog sökandet efter Forsgren.

Så gott som omedelbart erhölls kontakt från Taxi och dessa meddelade, att Forsgren varit synlig efter Utviksvägen, närmare bestämt någonstans intill där Humelgårdsstrandsvägen svänger av från Utviksvägen.
Vi åkte omgående ända ut till Forsbacka-affären och någon aktuell person syntes ej efter den vägen. Efter 30-45 min. avbröts spaningarna.

Med utgångspunkt från den tid jag ringde polisen, närmare bestämt kl 00.22 kan här sagas att ynglingen kom till min fastighet någon gång omkring kl 00.17 och att vi senare befann oss i Forsbacka när kl var omkring 00.35.

Frånsett berusningen verkade ynglingen vara frisk fysiskt sett och under hans vistelse vid min fastighet framkom ej något som tydde på att ynglingen var i behov av hjälp.

Söderhamn som ovan.
P.J. krinsp/

--------

När vi läser första utsagan så säger det "att någon tjoade som lät som Benny" och att "det lät som om tjoandet kom från Bergvägen".
Det måste ha varit tyst så här mitt i natten och ljud har säkert kunnat höras lång väg. Var det Benny som tjoade och skrek på Bergvägen som kamraterna hörde?

Det jag funderar över är varför mannan som blev väckt ringde efter polisen? Han var själv polis. Han sov när Benny bankade på - om det var Benny? Det verkar mycket troligt att det var Benny. P.J. säger att han inte verkade vara i behov av hjälp, inte så berusad och han tog sig själv därifrån. Fast jag tänker att om han bara kunde svara "Forsgren" så kanske han var rejält berusad?
Blev P.J.helt enkelt förbannad?

Polisen kom på tjugo minuter och sedan var de i Forsbacka klockan 00.35. Sedan körde man runt i en halvtimme, tre kvart, och såg inte till honom.

Vad tror du?
/eva k.

4 kommentarer:

 1. Det var nog Benny som kamraterna hörde när han "tjoade" från Bergsvägen.

  Den person som besökte polismannen PJ var troligtvis också Benny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar troligt att det var Benny bägge gångerna, eller hur?
   Men, var blev han av sedan?

   Radera
 2. Ja vart tog han vägen? Händelseförloppet måste ha gått fort.

  Han kan ha hamnat i något vattendrag och drunknat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan han absolut ha gjort. Så dör många yngre män, de är påverkade, kissnödiga, ställer sig vid vatten, börjar kissa och trillar i. Bland annat i Göteborg har det varit flera sådana tragiska fall, där man hittat kroppen efter en tid.

   Radera